sobota, 22 listopada 2014

Sałatka z krewetkami i awokado

Ostatnio chodzą za mną sałatki i słodycze. No bo wiecie, dieta musi być zrównoważona..Za dużo jadłam sałaty i stwierdziłam, że mam ochotę na coś bardziej chrupkiego. 

Oto przepis na chrupiącą sałatkę z krewetkami!



Królem tego przepisu jest dressing, który przygotujemy przed pokrojeniem warzyw, aby nabrał aromatu szalotki.

 
Składniki:

- 1 (mała) szalotka
- łyżeczka musztardy
- dwie łyżki miodu
- sok z połowy cytryny
- pieprz
- koperek (lub zioła prowansalskie)
- szczypta soli


Przygotowanie:


1. Pokroić szalotkę w drobną kosteczkę.
2. Dodać pełną łyżeczkę musztardy (sarepskiej lub dijon).
3. Dodać dwie łyżeczki miodu.
4. Wycisnąć sok z cytryny i wlać go do reszty.
5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego płynu (bez grudek).
6. Przyprawić pieprzem, koperkiem i solą.



W czasie gdy nasz dressing sobie odpoczywa zabieramy się za warzywka.


Składniki:


- pół awokado
- dwa pomidory
- pół ogórka 
- gotowane krewetki


Przygotowanie:

1. Warzywa kroimy w kosteczki, paseczki itp. i wrzucamy je do miski.
2. Dodajemy krewetki (takie już ugotowane ze sklepu).
3. Zalewamy warzywka i robaczki naszym dressingiem.
4. Zajadamy sałatkę oglądając finał Top Model ;)


 
 
 
Mam nadzieję, że przepis przypadł Wam do gustu i że go wypróbujecie.



5 komentarzy:

  1. Krewetki ? Oj nie dla mnie takie rzeczy, owoce morza nie koniecznie lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja potrzebowałam czasu zanim się do nich przekonałam, więc może Ci jeszcze zasmakują.

      Usuń
  2. Krewetek jeszcze nigdy nie jadłam i chyba nie zjem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, uwielbiam krewetki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...