Za parę godzin zaczyna się Wigilia. Dla mnie jest to jeden z tych dni, w
którym główną rolę odgrywa jedzenie i spędzenie czasu z rodziną przy
stole. W moim domu już prawie wszystko przygotowane, zostały jeszcze
tylko pierogi i mięso do zrobienia. Wczoraj był dzień pieczenia,
upiekłam sernik, piernik oraz zrobiłam trufle. A jak Wasze
przygotowania? Ile dni wcześniej zaczynacie gotować?
Chciałabym się podzielić z Wami moim przepisem na trufle. Ich wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Są one dobrą alternatywą, gdy brakuje czasu i pomysłów. Można jej również wykonać jako dodatek do reszty słodkości. U mnie w rodzinie nie wszyscy są wielbicielami ciast, więc zawsze znajdzie się coś dla nich.
Chciałabym się podzielić z Wami moim przepisem na trufle. Ich wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Są one dobrą alternatywą, gdy brakuje czasu i pomysłów. Można jej również wykonać jako dodatek do reszty słodkości. U mnie w rodzinie nie wszyscy są wielbicielami ciast, więc zawsze znajdzie się coś dla nich.
Składniki na około 30 sztuk:
- 50g roztopionej czekolady deserowej
- 50g roztopionej białej czekolady
- łyżeczka śmietany kremówki lub mleka
- 2 łyżeczki masła
- cukier waniliowy
- szczypta kardamonu
- łyżeczka kakao
Plus do obtoczenia rozpuszczona czekolada lub kakao
Przygotowanie:
2. Zagniatam ciasto (można mieszać drewnianą łyżką) i wkładam je do lodówki na 10-15 minut.
3. Wyciągam ciasto z lodówki i formuję kulki.
4. Uformowane kuleczki obtaczam w czekoladzie lub w kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz