wtorek, 24 grudnia 2013

Domowe Trufle

 Za parę godzin zaczyna się Wigilia. Dla mnie jest to jeden z tych dni, w którym główną rolę odgrywa jedzenie i spędzenie czasu z rodziną przy stole. W moim domu już prawie wszystko przygotowane, zostały jeszcze tylko pierogi i mięso do zrobienia. Wczoraj był dzień pieczenia, upiekłam sernik, piernik oraz zrobiłam trufle. A jak Wasze przygotowania? Ile dni wcześniej zaczynacie gotować?

Chciałabym się podzielić z Wami moim przepisem na trufle. Ich wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Są one dobrą alternatywą, gdy brakuje czasu i pomysłów. Można jej również wykonać jako dodatek do reszty słodkości. U mnie w rodzinie nie wszyscy są wielbicielami ciast, więc zawsze znajdzie się coś dla nich.



Składniki na około 30 sztuk:



- 200g pokruszonych ciasteczek
- 50g roztopionej czekolady deserowej
- 50g roztopionej białej czekolady
- łyżeczka śmietany kremówki lub mleka
- 2 łyżeczki masła
- cukier waniliowy
- szczypta kardamonu 
- łyżeczka kakao

Plus do obtoczenia rozpuszczona czekolada lub kakao

 
 
Przygotowanie: 
 


1. Ciasteczka kruszę i wrzucam je do miski, dodaję roztopione czekolady, śmietanę/mleko, masło, cukier waniliowy i kardamon.

2. Zagniatam ciasto (można mieszać drewnianą łyżką) i wkładam je do lodówki na 10-15 minut.

3. Wyciągam ciasto z lodówki i formuję kulki.

4. Uformowane kuleczki obtaczam w czekoladzie lub w kakao.
 
 

     

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...