Nadeszła jesień i wraz z nią mój okres pieczenia. Latem nie mam
ochoty na bawienie się w mieszanie ciast i grzanie piekarnika. Jesień to
dla mnie czas, w którym dom powinien pachnieć wanilią, kardamonem, czekoladą oraz
cynamonem. W zeszłym tygodniu upiekłam pyszne ciasto i stwierdziłam, że
muszę się z Wami podzielić przepisem.
Czekoladowe Brownie
Czas pieczenia: 20-25 min
Temperatura piekarnika: 160 stopni.
Składniki:
50 g mlecznej czekolady
200 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
225 g masła
3 jajka
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
200 g cukru
100 g mąki pszennej/tortowej
30g mąki żytniej
100 g mąki pszennej/tortowej
30g mąki żytniej
szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni, blachę (ja użyłam okrągłej) wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy.
2. Sześć kostek gorzkiej czekolady trzemy na tarce i wstawiamy do lodówki.
3. Resztę czekolady (gorzkiej i mlecznej) rozpuszczamy wraz z masłem na małym ogniu. Po rozpuszczeniu od razu zdjąć z ognia.
4. Ubijamy jajka wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym.
5. Masę czekoladową należy dolać do ubitych/zmiksowanych jajek i jeszcze przez krótką chwilę miksować na małych obrotach.
6. Do płynnej masy dodajemy oba rodzaje mąki (przesianą) oraz sól i mieszamy.
7. Przelewamy ciasto do formy i posypujemy je startą czekoladą.
8. Ciasto pieczemy przez około 20-25 minut, a po upieczeniu najlepiej jest poczekać aż wystygnie, ponieważ wtedy lepiej się pokroi.
2. Sześć kostek gorzkiej czekolady trzemy na tarce i wstawiamy do lodówki.
3. Resztę czekolady (gorzkiej i mlecznej) rozpuszczamy wraz z masłem na małym ogniu. Po rozpuszczeniu od razu zdjąć z ognia.
4. Ubijamy jajka wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym.
5. Masę czekoladową należy dolać do ubitych/zmiksowanych jajek i jeszcze przez krótką chwilę miksować na małych obrotach.
6. Do płynnej masy dodajemy oba rodzaje mąki (przesianą) oraz sól i mieszamy.
7. Przelewamy ciasto do formy i posypujemy je startą czekoladą.
8. Ciasto pieczemy przez około 20-25 minut, a po upieczeniu najlepiej jest poczekać aż wystygnie, ponieważ wtedy lepiej się pokroi.
Smacznego!
UWAGA! CIASTO WYJDZIE WAM W ŚRODKU MOKRE I ZBITE. TO NIE JEST ZAKALEC, TAKĄ KONSYSTENCJĘ MA BROWNIE.
Nie mam czekolady w domu ale jutro kupie i zrobie! Przepis prosty, szybki, dla mnie idealny! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)
UsuńPychota, ja właśnie robię ciasteczka owsiane :D
OdpowiedzUsuńTeż mam w planie ciasteczka owsiane, może nawet w tym tygodniu zrobię. Pochwal się zdjęciem!
UsuńWygląda pysznie! Z chęcią wypróbuję ten przepis: )
OdpowiedzUsuńMiałem z delecty w proszku cos w tym stylu ale to nie moje smaki haha
OdpowiedzUsuńZ proszku to nie to samo! Trzeba spróbować prawdziwego brownie, żeby mówić, że się nie lubi ;)
Usuńajjj uwielbiam brownie :3
OdpowiedzUsuńnigdy nie piekłam brownie, musze koniecznie wypróbować, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń