środa, 8 października 2014

Przepis na pyszne Brownie

Nadeszła jesień i wraz z nią mój okres pieczenia. Latem nie mam ochoty na bawienie się w mieszanie ciast i grzanie piekarnika. Jesień to dla mnie czas, w którym dom powinien pachnieć wanilią, kardamonem, czekoladą oraz cynamonem. W zeszłym tygodniu upiekłam pyszne ciasto i stwierdziłam, że muszę się z Wami podzielić przepisem.


Czekoladowe Brownie 

 


Czas pieczenia: 20-25 min
Temperatura piekarnika: 160 stopni.
Składniki:

200 g gorzkiej czekolady

50 g mlecznej czekolady
 
225 g masła
 
3 jajka
 
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
 
200 g cukru

100 g mąki pszennej/tortowej

30g mąki żytniej

szczypta soli


Sposób przygotowania:

1. Nastawiamy piekarnik na 160 stopni, blachę (ja użyłam okrągłej) wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy.

2. Sześć kostek gorzkiej czekolady trzemy na tarce i wstawiamy do lodówki.

3. Resztę czekolady (gorzkiej i mlecznej) rozpuszczamy wraz z masłem na małym ogniu. Po rozpuszczeniu od razu zdjąć z ognia.

4. Ubijamy jajka wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym.

5. Masę czekoladową należy dolać do ubitych/zmiksowanych jajek i jeszcze przez krótką chwilę miksować na małych obrotach.

6. Do płynnej masy dodajemy oba rodzaje mąki (przesianą) oraz sól i mieszamy.

7. Przelewamy ciasto do formy i posypujemy je startą czekoladą.

8. Ciasto pieczemy przez około 20-25 minut, a po upieczeniu najlepiej jest poczekać aż wystygnie, ponieważ wtedy lepiej się pokroi.


Smacznego!
 

 
UWAGA! CIASTO WYJDZIE WAM W ŚRODKU MOKRE I ZBITE. TO NIE JEST ZAKALEC, TAKĄ KONSYSTENCJĘ MA BROWNIE.
 
 
 
 
 
 
 
 


9 komentarzy:

  1. Nie mam czekolady w domu ale jutro kupie i zrobie! Przepis prosty, szybki, dla mnie idealny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)

      Usuń
  2. Pychota, ja właśnie robię ciasteczka owsiane :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam w planie ciasteczka owsiane, może nawet w tym tygodniu zrobię. Pochwal się zdjęciem!

      Usuń
  3. Wygląda pysznie! Z chęcią wypróbuję ten przepis: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałem z delecty w proszku cos w tym stylu ale to nie moje smaki haha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z proszku to nie to samo! Trzeba spróbować prawdziwego brownie, żeby mówić, że się nie lubi ;)

      Usuń
  5. nigdy nie piekłam brownie, musze koniecznie wypróbować, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...