piątek, 21 lutego 2014

Sałatka z avocado i koprem włoskim

Mój lunch to zazwyczaj był makaron z jakimiś warzywami, bądź resztki z dnia poprzedniego. Ostatnio postanowiłam przerzucić się na trochę zdrowsze posiłki w ciągu dnia. Staram się nie wciągać pączka lub precla z samego rana, tylko robię sobie kanapki, albo jem jogurt naturalny z płatkami. Podobnie zachowuję się jeśli chodzi o lunch, robię mieszankę warzyw lub wcinam jakieś owoce.

 Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na smaczną, zdrową i niewymagającą poświęceń czasowych, sałatkę.


Składniki (na porcję dla jednej osoby):
  • 100 gram sałaty roszponki
  • 1/3 dojrzałego avocado
  • 1/3 bulwy kopru włoskiego
  • 1/4 ogórka 
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • rzeżucha do posypania

Składniki na dressing:

  • 1/4 białej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3-4 krople maggi
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Przygotowanie:

1. Sałatę dokładnie myjemy i pozbywamy się pozostałych korzonków.
2. Avocado i ogórka kroimy w grube plastry.
3. Koper włoski kroimy w paski.
4. Pomidorki kroimy na pół lub w ćwiartki.
5. Składniki na dressing łączymy ze sobą i polewamy nim sałatkę.


Wspomnę jeszcze o tym, jak wybrać dobre avocado. Pamiętajcie o tym, że najlepsze, to takie które jest dojrzałe. Kupując je, zwróćcie uwagę na kolor skórki - im ciemniejszy tym lepszy. Jeśli skórka jest zielona, oznacza to, że avocado jest niedojrzałe i będzie jeszcze musiało trochę poleżeć zanim będzie gotowe do zjedzenia. Jeśli skórka jest ciemnobrązowa to znaczy, że owoc jest idealny do skonsumowania. Możecie jeszcze pomóc sobie dotykiem, dojrzałe avocado będzie miękkie gdy je delikatnie naciśniecie, a młode będzie twarde.



5 komentarzy:

  1. wyglada bardzo apetycznie :)) mysle że wypróbuje przepis :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. W sumie jeszcze nigdy nie jadłam awokado w sałatce, ale chyba czas to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że sałatki z awokado nie jadłam podobnie jak koleżanka wyżej, próbowałam ostatnio pasty z awokado z czosnkiem, ale jakoś mi nie podeszła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie wygląda :)
    Nie przepadam za samym awokado, ale w sałatkowym połączeniu nie mam nic przeciwko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...